Actueel

De laatste woningcijfers van 2017

  De laatste woningcijfers van 2017

  Het afgelopen jaar zijn de Nederlandse woningprijzen flink gestegen blijkt uit de recent uitgebrachte NVM kwartaalcijfers van het laatste kwartaal van 2017. Een stijging van maar liefst 9,1% tikte onze Hollandse woningen dit jaar aan ten opzichte van 2016. Meer informatie over de huidige woningmarkt lichten we verder toe in deze blog.

  Achterblijvende nieuwbouw drukt woningaanbod en zorgt voor prijsstijgingen

  Ondanks de op stoom gekomen nieuwbouwproductie, blijft er de komende jaren een groot woningtekort, weet NVM-voorzitter Jaarsma. “De opgelopen achterstand van vele jaren dat er amper is gebouwd wreken zich hier. Gevolg is dat we het komende jaar het woningaanbod ten opzichte van de vraag steeds verder zullen zien verschrompelen en dat de prijzen blijven stijgen.

  Hoeveel kost een Nederlandse woning?

  In het laatste kwartaal van 2017 behaalde de koopprijs van een woning een recordgetal. Een gemiddelde woning kost op dit moment €269.000. Bang dat je niet snel genoeg je woning verkoopt? Een woning is gemiddeld binnen 52 dagen verkocht. Ruim een kwart van de woningen zijn zelfs boven de vraagrpijs verkocht. 

  Nu verkopen?

  Er worden te weinig woningen aangeboden voor de huidige woningzoekenden. Zet je jouw huidige woning op de markt dan is de kans groot dat deze snel verkocht is. De krapte-indicator is in een jaar tijd gedaald van 6,0 naar 4,1. Dit betekent dat een koper keuze heeft uit 4 concurrerende woningen. Ook de verkooptijd speelt een rol. In een jaar daalde de verkooptijd van een gemiddeld verkochte woning van 76 dagen naar 52 dagen. Deze daling is zichtbaar bij alle woningtypen. Hierdoor ligt er druk op woningzoekenden om een geschikte woning te vinden. Zij zijn in een tijd als deze sneller bereidt om te zwichten voor eventuele gebreken aan de woning of te kiezen voor een locatie die ze in eerst instantie niet op het oog hadden. 

   

  Onderstaand vergelijken we de kwartaalcijfers van 2017 met de cijfers van 2017.

    4e kwartaal 2017                  Ontwikkeling t.o.v. jaar eerder                   
   Aantal verkochte woningen  43.382  -5,7%                                           
   Aantal woningen te koop  59.640  -35,6%
   Gemiddelde verkoopprijs woning  € 269.000  +9,1%
   Verkooptijd verkochte woningen  52 dagen  76
   Krapte-indicator*  4,1  6,0


  Heeft onze blog je geïnspireerd om ook jouw woning nu in de verkoop te zetten? Kies hier jouw lokale makelaar en vraag een vrijblijvend informatiegesprek aan en verkoop jouw huidige woning samen met Makelaar Ben Je Zelf. 

  Bron: NVM